8 tips til at spare på vandet i husstanden

Vand er en dyrebar ressource, som vi herhjemme er enormt gode til at værne om. Du kan dog for din egen skyld blive endnu bedre til at udnytte dit vand på smartere vis – men hvordan? Det får du her otte tips til, hvilket i sidste ende også vil være godt for din vandregning.

 

Simple monteringer som sparer vand

  1. Første råd er at montere en såkaldt spareperlator i din vandhane. En sådan enhed sørger for at blande vandstrålen med luft, hvilket får strålen til at virke større, samtidig med at du bruger mindre vand. Dermed går det ikke ud over effektivitet i eksempelvis madlavningen eller opvasken.
  2. Du kan også vælge at montere en vandbegrænser i din vandhane. En sådan enhed nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. En montering af denne sammen med en perlator kan nedsætte dit vandforbrug med op til, og de to tilsammen er således markant mere effektive end mange andre tiltag. Husk desuden at installere begge ting i alle husets vandhaner og ikke blot i køkkenet. Ifølge boligjournalen.dk kan dette spare dit vandforbrug med op mod 40%.
  3. Ligeledes kan du montere en vandbegrænser i forbindelse med din bruser. Her kan der spares 6-10 liter vand i minuttet, hvilket kan holdes op imod, at en normal bruser anvender 10-20 liter i minuttet. Besparelsen er altså også markant her, ligesom den er ved de to ovenstående tips.

Vær opmærksom på dit vandforbrug

  1. Vi bruger vand til et væld af forskellige ting i vores dagligdag. Det er på badeværelset, i køkkenet, til planter, i haven og til bilvasken. Derfor handler besparelserne alle om at være opmærksom og eftertænksom i ens vandforbrug. Dette tip lyder af samme årsag på, at du skal holde øje med dit vandforbrug. Bruger du ét minut på at aflæse din vandmåler blot én gang om måneden, så vil du hurtigt kunne anskue de fremskridt, som husstanden har – og dermed også de dertilhørende besparelser, ligesom at du også vil blive opmærksom på, hvis vandforbruget pludseligt stiger.
  2. Du kan også vælge at samle regnvandet på din grund op. Dette kræver enten en nedgravet regnvandstank eller en regnvandstønde. Disse installationer kan du læse meget mere om her på regnvandstanken.dk. Det opsamlede vand – eksempelvis ledt ned fra dine nedløbsrør – kan således genanvendes til bilvask, havevanding og sågar også inde i dit hjem til eksempelvis toiletskyl med en regnvandstank.

Sparetips til dit badeværelse

  1. Selvom vi allerede har været lidt inde på badeværelset i de ovenstående tips, så kan der gøres yderligere. Vidste du eksempelvis, at der bruges 80-100 liter vand ved et karbad, og at et brusebad derfor er markant besparende i forhold til det?
  2. Installer et vandbesparende og lavtskyllende toilet. Dette ses ofte blandt nyere toiletter, hvorimod ældre toiletter kan bruge op mod 12 liter ved blot ét skyld. Tilsvarende bruger nye toiletter mellem 50 % og 75 % mindre.
  3. Husk at lukke vandhanen, når du børster tænder. Dette kan reducere vandmængden en del, når hele familien gør dette både om morgenen og aftenen. Det er således blot en dårlig vane, som hurtigt kan omlægges.