Derfor er jagt godt – både for dig og andre

For nogle er det at jage en naturlig del af deres opvækst. Jagt gives videre gennem generationer som den mest naturlige ting, og når først man er inde i det, er det svært at lægge det fra sig. Men hvis du ikke på den måde er kommet ind i jagtverdenen, bør du overveje, om ikke selv skal have et jagttegn. Ifølge Danmarks Jægerforbund stiger antallet af medlemmer, så der er altså en stigende interesse for jagt i Danmark.

Men samtidig med en stigende interesse i jagt er der mange misforståelser om, hvad jagt vil sige. Det er nemlig ikke en sport, hvor det bare handler om at skyde dyr med gevær eller bue – der ligger meget mere i jagten end det, og det er det, vi vil komme ind på her. Nedenunder gennemgår vi fem grunde til, at du bør tage jagttegn og kaste dig ud i jagten.

1)     Det er en livsstil

Som nævnt er jagt ikke en sport – det er en livsstil. Det handler om indre disciplin, tålmodighed og målrettethed. Når du sidder i den kolde skovbund i flere timer og venter på dit bytte, er det nemt at komme til at kede sig og få lyst til at give op. Det samme gælder, hvis du går time efter time i stilhed med andre jægere for at drive vildtet et bestemt sted hen.

Men at være jæger handler om at se det som en del af eventyret og holde koncentrationen og fokus under kontrol hele tiden. Det er også noget, du som jæger unægteligt tager med dig ind i dagligdagens gøremål. Alle valg du tager på jagten, kræver et særligt mindset, der er en del af den livsstil, du skaber som jæger.

2)     Du får motion og masser af luft

Det er lidt mere spændende, stimulerende og tilfredsstillende at tage en dagstur i naturen med geværet over skulderen end at gå på løbebåndet i fitness. Det er endnu en grund til, at rigtig mange vælger at tage jagttegn. Hver jagttur giver både motion og frisk luft – og på en sjov måde. Det er dog ikke altid varmt udenfor i Danmark, så besøg friluft.dk for a købe outdoor og jagt tøj til både kvinder og mænd.

Ofte skal du gå langt for at komme frem til jagtområdet, og hvis du ikke vælger en stillesiddende form for jagt, går du også næsten hele tiden. Men fordi du udlever din passion for jagt, er det helt sikkert først, når du kommer hjem, at du mærker, hvor træt din krop egentlig er.

3)     Det er en måde at spise bæredygtigt og økologisk

Bæredygtighed står højt på vores liste over vigtige emner i dag. Mange bruger jagt som en mere bæredygtig måde at få kød på, blandt andet fordi det er uden for kødindustrien og er naturens egne ressourcer. Det gør også, at vildtkødet er økologisk, hvilket er et stort plus for mange, der fokuserer på økologiske råvarer.

4)     Det holder vildtbestanden i ave

En anden del af bæredygtigheden ved jagt er, at det holder bestanden af dyr i ave. Det giver plads til vækst og trivsel blandt dyrene. Hvis der er for mange dyr i et område, er der blandt andet risiko for sygdomme blandt dyrene, og derfor er der også mange steder fangstkvoter, så der hverken skydes for få eller for mange dyr. Der er mange etiske overvejelser om kontrol af vildtbestanden med jagt, og vi kommer ind på etik nedenunder.

5)     Du tager ansvar for din egen mad

En anden grund til at gå på jagt er, at du på den måde tager ansvar for det, der kommer på bordet. Du ved, hvor kødet kommer fra, og at det er jaget etisk og med tanke på dyrets velfærd. Jagtetik er nemlig en stor del af undervisningen, når du tager jagttegn. På trods af hvad mange modstandere af jagt tror om det, er der mange regler og retningslinjer. De sikrer blandt andet, at jægerne kun skyder dyrene, når de er sikre på, at det sker forsvarligt og sikkert for dyrene, at der ikke bliver jaget udelukkende for trofæernes skyld, og at naturen ikke forstyrres på langvarig sigt af jægernes tilstedeværelse.