Byliv er ikke så skidt for miljøet som antaget

Mange søger ud på et nedlagt landbrug i udkanten for at leve et bæredygtigt liv, hvor de dyrker det meste af deres mad selv. Bevares: Folk, der træffer det valg og måske endda siger farvel til flyrejser, personbiler og importerede fødevarer, lever sikkert med et relativt lavt klimaaftryk. Men det ville være forkert at stille land op mod by. Helt så firkantet er det ikke – byliv kan faktisk også være grønt.

Giv lidt varme til overboen i de kolde måneder

Eller: Der er miljømæssige fordele ved at bo i større byer, som dem på gårde i provinsen må være foruden. Bl.a. at varme fra underboen kommer overboen til gode i etagebyggeri, mens varmen blot får lov at sive bort, når den har være i omløb i stueetagen i en ejendom, der kun har stue og kælder. I øvrigt lægger folk generelt beslag på mindre plads inde i byerne, end de gør ude på gamle landbrug. 

I byen er der plads til grønne arealer, alle kan tilgå

At folk bor på færre kvm i de større byer (og at etagebyggeri gør det muligt for masser af folk at bo oven over hinanden) betyder, der mange steder er plads til at lave store, grønne, rekreative områder som parker eller kunstigt anlagte søer. Grønne områder kan så hive CO2 fra bytrafikken ud af luften.

Og: I byerne kan mange folk nyde gavn af de samme grønne arealer. Omvendt kan det ude på landet faktisk være svært for folk at finde rekreative områder uden for deres egen have, da lovgivning om mark- og vejfred betyder, de ikke må gå rundt på naboens marker uden tilladelse. Det problem har du ikke med offentlige parker – eller rekreative områder der hører til den ejendom, du nu bor i.

Kollektiv trafik kører, uanset om du står på eller ej

Hvad så med transport? Inde i de fleste større byer er der gode kollektive trafikløsninger – både når du skal rejse inden for byen, inden for regionen eller på tværs af regioner. Og kollektiv trafik som busser, letbane, lyntog, S-tog mv. kører, uanset om du står på eller ej. Sammenlign det med, hvis du bor ude på landet, ikke har et busstoppested nær dig og må ringe efter en taxa for at nå ind til byen.

Find en lejebolig tæt på rekreative områder

Det foregående er ikke skrevet for at kritisere det stille liv ude på landet – men byliv behøver ikke være så dekadent og skadeligt for miljøet som antaget. Ønsker du at finde et sted i hovedstaden, du kan bo, hvor du har en kort distance til vand og grønne omgivelser? Så kan du fx finde lejebolig inde på a-house.com – dette er hjemmesiden for en ejendom med lejligheder placeret på Islands Brygge.

Bo i hovedstaden med grøn samvittighed

Du kan sagtens bo i storbyen med grøn samvittighed. Køb økologisk, drag fordel af den kollektive trafik, spar på strøm og alt det dér – de ting kan du gøre, uanset om du bor i udkant eller hovedstad.