Fordele ved energivenlig luftcirkulation i boligen

Der kommer mere og mere fokus på miljøet og energivenlige løsninger til vores hverdag. Opvarmning og ventilation af boligen er ingen undtagelse. Nedenfor oplister vi forskellige fordele ved energivenlig luftcirkulation i hjemmet og præsenterer desuden forskellige muligheder for netop dette.

Varmepumper

Varmepumper er en energivenlig løsning til boligen, der sikrer dig et rent og sundt indeklima fri for fugt og dårlig lugt. Det er desuden en nem måde at opretholde den ønskede temperatur, da anlægget hele tiden renser luften og opvarmer eller nedkøler den, så der ikke opstår store temperaturudsving i løbet af dagen.
En varmepumpe omdanner varmeenergi fra luften udenfor til varme, der kan bruges indendørs.
Med en varmepumpe får du billig opvarmning af boligen hele året. Ud over de økonomiske fordele, er der også både miljømæssige og sundhedsmæssige årsager til at få installeret en varmepumpe til opvarmning af din bolig.

Økonomiske fordele

En varmepumpe er en investering, der gavner dig i mange år frem. Uanset hvordan du opvarmer din bolig nu, er der penge at spare ved at installere en varmepumpe i stedet. Bruger du elvarme i øjeblikket, kan du spare op til 60%, mens besparelsen ligger på omkring 55% og 50% ved opvarmning med henholdsvis olie og gas.
Der er desuden mulighed for håndværkerfradrag, hvis du vælger at investere i energirenovering til din bolig, så du ikke behøver at lægge en stor investering for at opnå de økonomiske fordele, der er ved installationen af eksempelvis en varmepumpe.

Miljømæssige fordele

Det er ikke kun din pengepung, der vil takke dig, hvis du går over til en mere energivenlig opvarmning af din bolig. Også miljøet vil sende kærlige tanker til dig, da en varmepumpe er en CO2-venlig varmeforsyning, som altså ikke belaster miljøet på samme måde som eksempelvis gas eller olie.

Sundhedsmæssige fordele

Sidst, men absolut ikke mindst, er der en række sundhedsmæssige fordele ved at gå over til en energivenlig opvarmning af boligen.
God ventilation i boligen forebygger råd og svamp, som kommer af for høj fugtighed. Fugt er årsag til op mod 90% af alle bygningsskader og forringer boligens værdi markant, så det er et vigtigt punkt, når man har en bolig.

Fugt og svamp fremkalder desuden ofte allergi og astma, så der er også en sygdomsrisiko forbundet med dårlig luftcirkulation. Med en varmepumpe opnår du både en stabil temperatur i din bolig, samtidig med at luften renses løbende, så du er sikret et rent og sundt indeklima, der ikke fremprovokerer astma og allergier hos dig og din familie.

En varmepumpe er altså en CO2-venlig varmeforsyning, som både gavner miljøet, indeklimaet i boligen og din pengepung. Det er desuden en langtidsholdbar løsning i forhold til fremtidens energikrav og brug af vedvarende energi.

Luft-til-luft varmepumper

Med en luft-til-luft varmepumpe bliver rummene i din bolig varmet op med cirkuleret luft. Selve pumpen består af to dele: en indendørs og en udendørs. Den indendørs del installeres et centralt sted i boligen, så varmen nemt kan fordeles i alle rum. Den udvendige del installeres eksempelvis i husets gavl, hvorfra den optager luft, som omdannes til varme, der sendes ind i boligen. Tænk gerne over, hvor du placerer udedelen, så den er nem at komme til i forbindelse med vedligeholdelse og eventuelle opgraderinger. Det er også en god idé ikke at installere den lige ud for eksempelvis soveværelset, da det kan forstyrre, når den kører. Find i stedet en placering, hvor den er gemt lidt væk, eksempelvis i kælderen eller garagen, hvor den ikke er umiddelbart synlig, men det stadig er nemt at komme til den.

En luft-til-luft varmepumpe sørger for både opvarmning og køling af din bolig, så du er sikret det bedste indeklima hele året.

Luft-til-vand varmepumper

Vælger du en luft-til-vand varmepumpe får du en total energiforsyning, der fordeler varmen i din bolig gennem radiatoranlæg eller gulvvarme.

I modsætning til luft-til-luft varmepumperne ovenfor overføres varmen her til vand, som sendes rundt i boligen. Med denne løsning gælder, at jo større varmeflade man har, des lavere fremløbstemperatur skal varmepumpen producere, hvilket øger effektiviteten. En luft-til-vand varmepumpe giver derfor både opvarmning, køling og varmt brugsvand.

Vådrumsventilatorer

En vådrumsventilator er nærmest uundværlig i badeværelset. Den sørger for at fugt og damp hurtigt og effektivt suges ud af rummet, så der ikke opstår svamp og andre fugtskader. Der findes mange forskellige vådrumsventilatorer, men du kan med fordel gå efter en model med timer, så du kan indstille den til at køre eksempelvis om morgenen, når du ved, at hele familien skal på badeværelset.

En anden energivenlig løsning er at finde en vådrumsventilator med hygrostat. Disse modeller tænder automatisk, når rummet når en vis fugtighed, hvilket giver dig et godt indeklima helt automatisk, så du ikke skal bekymre dig om at huske at slukke ventilationen, når rummet er tilstrækkeligt affugtet. Dette er den mest klimavenlige løsning, da den kun kører, når der er behov for det.

Få vejledning til installering af energivenlig ventilation i din bolig

Det kan være svært at finde rundt i junglen af energivenlige løsninger til boligen. Der er mange muligheder og hvilke, der er mest optimale for dig, afhænger af mange forskellige faktorer som eksempelvis størrelsen på din bolig og antallet af familiemedlemmer i husstanden.

Hos Constructa ved man, hvor svært det kan være at få overblik over de mange muligheder, og derfor tilbyder de en tværfaglig vifte af medarbejdere, som med deres ekspertviden kan give dig den bedste vejledning, når du skal beslutte, hvilke løsninger der skal installeres i netop din bolig.