Kan man være miljøvenlig forælder?

Det er ingen hemmelighed, at klimaet er under hårdt pres, og at det er på grund af vores måde at leve og forbruge på. Det er derfor vigtigt, at vi gør en aktiv indsats for at sikre, at de kommende generationer får de bedste vilkår.

I en stresset hverdag med små børn kan det være svært at overskue også at skulle tage hensyn til miljøet. Derfor har vi lavet denne artikel, som kan hjælpe dig til at få en mere miljøvenlig hverdag – og samtidig give dit barn de bedste forudsætninger for en opvækst uden giftstoffer og kemikalier.

Pas på miljøet når du vasker tøj

Vasketøj er et tilbagevendende fænomen i alle hjem. Så snart kurven er tømt og alt er vasket, kommer der nyt, og man kan starte forfra. Hvis du er forælder til et eller flere børn, ved du allerede, at børn – trods deres lille størrelse – bidrager flittigt til, at bunden af vasketøjskurven aldrig er synlig ret lang tid ad gangen. Har du endnu ikke børn, vil du opdage, så snart du får det, at de små størrelser sagtens kan fylde en maskine, selvom de kun bruger størrelse 98.

Når vaskemaskinen skal køre på højtryk, kan det godt betale sig at investere i en god maskine, der holder i lang tid. Hvis du køber en maskine i høj kvalitet, sikrer du først og fremmest, at tøjet bliver vasket rent – hver gang. Derudover er langt de fleste brands gået ind i kampen for miljøvenlige hvidevarer, så du kan vaske igen og igen med god samvittighed.

Blandt de førende producenter af energivenlige hvidevarer finder vi Bosch. Ifølge WhiteAway.com er det Bosch vaskemaskiner, der ligger i toppen af energimærkningen, hvilket betyder, at miljøet belastes mindst muligt, når du bruger maskinen.

Især børnetøj bliver vasket tit, da man hurtigt kan komme ud for et bleuheld med de helt små eller en mudderkamp i børnehaven. Med en god vaskemaskine sparer du miljøet for unødig belastning, samtidig med at du sparer dig selv for en unødvendigt stor elregning.

Miljøvenlige vaskemaskiner har en række forskellige funktioner, som alle er med til at skåne miljøet. De fleste har efterhånden et system, der justerer vandforbruget, alt efter hvor meget tøj der er i maskinen og hvilket materiale, det er fremstillet i. Derudover kan mange maskiner dosere mængden af skyllemiddel, så der ikke bruges mere end nødvendigt.

Prioriter kvaliteten og få mere ud af børnetøjet

De små størrelser vokser som bekendt hurtigt, så garderoben skal skiftes ud jævnligt. Det betyder dog ikke, at du nødvendigvis skal gå efter det billigste børnetøj, når guldklumpen skal klædes på. Prioriter gerne kvaliteten, så du kan klæde dit barn i lækre materialer, der både er behagelige at have på, og som kan tåle at blive vasket igen og igen uden at miste farve og form. Børnetøjet fra Pixizoo fremstilles med fokus på, at det skal være behageligt at have på, og at barnet skal kunne bevæge sig og lege i det. Tøjet er både pænt og praktisk, så der både kan imponeres og leges til familiefesterne.

God kvalitet er ikke ensbetydende med, at tøjet koster en bondegård. Det er til gengæld ensbetydende med, at dit barn kan lege frit og længe, uden at tøjet kommer til at se slidt ud.

Materialerne er desuden vigtige – både i forhold til komfort og eventuelle allergier og andre gener. Det kan derfor godt betale sig at gå efter de gode og solide mærker, også selvom det føles som om, barnet vokser ud af tøjet i løbet af ingen tid.

Hvis du har købt kvalitetsbørnetøj kan du desuden give det videre, så søskende eller andre familiemedlemmer kan få glæde af det. Er der ikke andre børn i sigte, er genbrugsforretninger også glade modtagere af brugbart børnetøj. På den måde kan alle klæde deres små poder godt på.

Giftfrit legetøj og babyudstyr – ja tak

Det er selvfølgelig ikke kun tøj, der fylder, når det handler om vores børn. Legetøj er en stor del af børnenes hverdag, så her er det også vigtigt at være opmærksom på, hvad man køber.

Mange børn er vilde med forskellige figurer i plastik eller træ. De kan frembringe mange timers leg og glæde hos børnene, men også bekymringer hos forældrene, hvis man ikke ved, hvad der er i. Igen er det værd at prioritere god kvalitet, så du er sikker på, dit barn ikke udsættes for skadelige stoffer i hverken dukker, klodser eller sutter. I modsætning til tøjet bruger barnet ofte legetøjet i meget længere tid, så der er mange timers underholdning og glæde i at investere i legetøj og babyudstyr. Og er der vel ikke noget, der er vigtigere, end vores børns sundhed og velvære?

Når det kommer til babyudstyr såsom hagesmække, ammepuder, sengetøj og babynests, er det meste efterhånden fremstillet i økologisk bomuld. Det er det naturligvis fordi, producenterne ved, at forbrugerne vil have det bedste til deres børn. Det betyder også, at priserne ikke længere er uoverskuelige, hvis man vil have produkter i økologisk bomuld og andre lækre materialer, som passer på både barnet og miljøet. De forskellige producenter vil alle gerne være de bedste, og det betyder at forbrugerne bliver tilbudt produkter i topkvalitet til rigtig gode priser.

Undgå parfumer og tilsætningsstoffer

Rigtig mange danskere lider af allergi, og mange af disse er fremkaldt af unødvendige tilsætningsstoffer i vores shampoo, cremer, osv. Der er efterhånden mange spillere på markedet for parfumefri produkter til hud- og hårpleje, så der er rigeligt at vælge imellem, hvis man vil have produkter uden tilsat parfume.

De fleste køber babyprodukter uden tilsætningsstoffer, men til større børn – og de voksne selv – glemmer mange at fokusere på dette. Det bliver ikke mindre vigtigt af, at vi bliver ældre, så gør det gerne til en vane at vælge de parfumefri produkter på hylderne.

En nem måde at finde frem til de gode produkter er ved at gå efter eksempelvis Svanemærket eller EU-Blomsten. Produkter med disse mærker er blandt de bedste i deres kategori, når det kommer til at passe på miljøet og undgå tilsætningsstoffer.

Ligesom de ovenstående punkter er parfumefri produkter altså både godt for dit barn, dig selv og miljøet, og netop fordi det er vigtige emner for forbrugerne, er konkurrencen i markedet stor, og priserne holdes dermed nede på et niveau, hvor alle kan være med.

Kortsigtede og langsigtede gevinster

Der er både fordele på kort og langt sigt ved at tænke på miljøet, når du handler udstyr, plejeprodukter og andet til dit barn. På den korte bane slipper dit barn for skadelige kemikalier i legetøjet og kan nyde godt af behageligt tøj, som ikke forstyrrer legen.

På den lange bane gavner dine miljørigtige valg vores pressede klima, samtidig med at dit barn kan slippe for fremprovokerede allergier fra forskellige giftstoffer og parfumer. Derudover kan en miljøvenlig opvækst smitte positivt af på barnets vaner, så han eller hun også vil tænke på miljøet som voksen.