Gå off-grid med solceller, vandboring m.m.

Har du også overvejet at gå off-grid og blive selvforsynende inden for varme, el, vand?

Off-grid-fænomenet har allerede indtaget Danmark, og vi kommer til at se mange flere mennesker, der vælger at leve på denne måde i fremtiden. Særligt det mobile bredbånds gode dækning gør det lettere i dag at leve i øde egne.

Det simple liv er noget rigtig mange af os ønsker i en travl hverdag, hvor man kan få lov til at leve anderledes med en mere simpel tilværelse.

Det kan være, du har et ønske om at putte sundere mad i munden, lave flere ting selv med dine egne hænder eller blot vil være selvforsynende inden for en lang række aspekter. Men hvordan er det nu lige, at man bliver selvforsynende?

Vi guider dig til, hvordan du bliver dette gennem forskellige hjælpemidler.

Dyrk din egen mad

Start med at dyrke dine egne grøntsager og urter i haven, så du ikke er afhængig af at købe disse i diverse supermarkeder. På denne måde ved du også hvad du putter i munden, og hvad du muligvis giver til dine børn.

Det er hverken dyrt eller tidskrævende, og du bestemmer selv, hvilke grøntsager du gerne vil dyrke.

Du kan for eksempel dyrke de grøntsager, der normalt koster mange penge i supermarkedet, og på denne måde sparer du penge i det lange løb.

Se en introduktion til det at dyrke mad selv her:

Installer solceller

Lad solens varme producere elektricitet for dig og spar penge. Der er en lang række fordele ved at vælge solceller til at producere energi.

Solceller støjer og forurener ikke og har samtidig en utrolig lang levetid. Solceller kan installeres stort set overalt, og selvom de kan være dyre at anskaffe, kan de over tid spare dig for rigtig mange penge.

Der kommer meget mere indhold om solceller her på siden inden længe.

Bliv din egen vandleverandør

Du har selvfølgelig brug for rent drikkevand, selvom du bor off-grid.

Derfor kan du med fordel lave en drikkevandsboring. Du bliver altså din egen leverandør af vand. Det kræver dog en tilladelse fra kommunen, og derudover skal du sørge for at boringen udføres af en godkendt brøndborer.

Prisen for en ny vandboring ligger typisk på ca. 80-90.000 kr., men det er meget afhængig af hvilken slags jord der er på grunden, og hvor dybt der skal bores for at komme ned til grundvandet.

Forhør dig også først hos nogle autoriserede brøndborere, om der er erfaringer med godt drikkevand i området.

Sådan får du internetforbindelse

Det kan være en udfordring at få internetforbindelse, hvis du lever off-grid, og denne kan ikke undværes i en tid, hvor alt er digitaliseret.

Det er dog ikke en umulig opgave, du skal blot vælge den rigtige løsning.

Er du langt fra lov og ret vil det ofte ikke være muligt at få bredbånd eller fibernet, og ønsker du at lave mobilt, så er det heller ikke en mulighed uanset.

Den gode nyhed er, at i mange områder er der faktisk bedre dækning i dag med mobilt bredbånd end med de traditionelle kobberkabler.

Her kan du blive klogere på mobilt bredbånd.

Gør et asocialt koncept socialt

At leve off-grid kan være en asocial tilværelse, hvis man er langt fra by og liv.

Skab et bofællesskab, for at leve off-grid på en social måde, hvor man tager sig af hinanden og støtter op om en bæredygtig tilværelse, hvor vedvarende energi og selvforsyning er omdrejningspunkt.

At leve off-grid kan være en spændende og udfordrende måde at leve på, hvor en mere simpel tilværelse er i fokus. Det er dog vigtigt, at man formår at udnytte sine omgivelser, og at man allierer sig med de rette fagfolk, der kan få gjort starten på den nye tilværelse nem og smertefri.

Det er kommet på mode at leve i enhed med natur og naboer, og flere vælger også at bo sammen på tværs af aldresgrænser, så eksempelvis unge familier har bedsteforældre boende.

Det giver en masse gode synergier, hvor de unge og børnene kan hjælpe de ældre med indkøb og de tungere løft, mens de ældre kan se efter de små, mens de leger og mor og far arbejder.

Selvom man aktivt vælger en masse ting fra, kan man dog ikke undvære elektricitet, rent drikkevand og en internetforbindelse, men det er også muligt i dag med de mange nye teknologier.