Pas på miljøet – også hos tandlægen

I de senere år er der kommet mere og mere fokus på miljøet, og det er naturligvis ikke gået tandlægefaget forbi. Hvis du går op i miljøet og gerne vil vælge tandlæge ud fra miljømæssige hensyn, har vi herunder samlet nogle forskellige punkter, som du kan holde øje med, når du skal finde din nye, miljøbevidste tandlæge.

Miljøcertificerede produkter fra Danmark

Ligesom med fødevarer og mange andre produkter er der naturligvis også forskel på, hvad produkter til tandlægeklikker indeholder, og hvordan de fremstilles. Dette gælder alt lige fra handsker og cremer til større produkter som tandlægestole og maskiner.

Et godt pejlemærke er eksempelvis Svanemærket eller EU-blomsten, som er Danmarks officielle miljømærker. De er et udtryk for, at et produkt er fremstillet med tanke for miljøet. De specifikke krav til mærkerne afhænger af, hvilken vare der er tale om, men overordnet set handler det om den samlede miljøbelastning i alt lige fra produktion til forbrug.

Ud over selve produktet har fragten også en stor betydning. Det er ikke uden grund, at lokalt fremstillede produkter er i høj kurs i disse år – hvis et produkt er fremstillet i nærheden, skal det naturligvis ikke transporteres hele vejen op gennem Europa eller over Atlanten, og dermed spares miljøet for store belastninger i forbindelse med transport.

Genanvendelige produkter

En nem ting at tjekke hos din tandlæge er, om der bruges genanvendelige produkter, så unødvendigt affald undgås. Det kan for eksempelvis være steriliserbare drikkeglas i stedet for engangskrus i plastik, til når man skal skylle munden efter en behandling.

MiljøvenligPakning

MiljøvenligPakning er et samarbejdsprojekt mellem mere end 1000 virksomheder med ALBE Emballage A/S og Dania Emballage i spidsen. Projektet arbejder for en mere bæredygtig emballering og mindre brug af plastik. Virksomheder kan gratis blive en del af projektet og vise, at de går op i miljøet og gør noget aktivt for at mindske deres aftryk på vores klima.

Det er nemt for dig at tjekke, om en bestemt tandlæge (og andre virksomheder) er en del af projektet, da de løbende opdaterer deres liste med deltagende virksomheder. Blandt tandlægerne på listen kan nævnes Amela, der har sin egen klinik i Århus. I følge Amela er der rigtig mange tandlæger, der går op i at passe på miljøet og minimere forbruget af emballage og plastik.

Ud over at tjekke listen online har de deltagende virksomheder også et badge på deres hjemmeside, der tilkendegiver, at de er en del af projektet.

Kviksølvfri behandlinger

Kviksølv findes i sølvamalgam, som er det mest brugte materiale til fyldninger de sidste 150 år. Kviksølv er ikke sundhedsskadeligt i så små mængder, men hvis du vil passe godt på miljøet, bør du gå efter alternativet, som er plastfyldninger.

Lovgivningen er på miljøets side i denne sammenhæng, da amalgamfyldninger er ulovlige at lave i tilfælde, hvor plastfyldninger kan bruges. En plastfyldning er lidt dyrere, men til gengæld er den tandfarvet, solid og stærkere end amalgamfyldningerne med kviksølv. Derudover er den naturligvis bedre for miljøet.

Alternativer til lattergas

Mange kender måske lattergas fra deres besøg hos børnetandlægen. Debatten har kørt de seneste år, men konklusionen for langt de fleste er, at lattergas, som det bruges hos tandlæger, ikke har nogen sundhedsskadelig virkning, da det er nøje doseret, så forholdene passer sammen.

Selvom der ikke er en sundhedsrisiko forbundet med lattergas, betyder det ikke, at der ikke er mere miljøvenlige måder at slappe af på ved tandlægebesøg.

Lattergas har aldrig kunnet erstatte bedøvelse fuldstændigt, så hvis du normalt har brugt lattergas til at slappe af, før du skulle bedøves, kan det være en idé at starte med en samtale med din tandlæge, hvor I taler om, hvad der skal ske og eventuelt aftaler et tegn, hvis du har brug for en pause undervejs i undersøgelsen.

Nogle tandlæger tilbyder også beroligende medicin eller akupunktur, hvis du har brug for at få kroppen til at slappe af, før I starter behandlingen.

Digital røntgen

Mange tandlæger er efterhånden skiftet til digital røntgen, da fordelene ved dette er mange. Først og fremmest nedsætter det den stråledosis, patienterne og tandlægerne udsættes for, når man tager røntgenbilledet. Derudover skånes miljøet for de giftige fremkaldervæsker og blyet fra røntgenfilmene.