Sådan redder du miljøet én mobilreparation ad gangen

Der opfordres efterhånden fra de fleste sider til at være miljøvenlig og tænke bæredygtigt, og vi bliver bedre og bedre til at affaldssortere, købe brugt og upcycle vores gamle møbler eller tøj. En af de største miljøsyndere har stadig fuldt råderum, og det er noget, som de færreste tænker over i hverdagen: mobiltelefoner og vores tendens til at skifte dem ud, selvom de er i fin stand eller blot kræver en reparation.

Undersøgelser viser, at vi typisk har en smartphone i omkring to år, hvorefter den bliver skiftet ud med en ny. Vi er heller ikke gode til at få den repareret, hvis der er problemer med den. Efter et par år arbejder den typisk lidt langsommere, mister strøm hurtigere og er en anelse forældet i software eller design i forhold til alle de nye telefoner på markedet.

Vi sætter kæmpe kulstoffodspor med vores forbrugskultur, hvor en ny telefon netop ofte bliver foretrukket frem for en reparation. Det råmateriale, der skal udvindes for at producere nye telefoner, koster nemlig miljøet langt mere, end hvis du får din telefon repareret – og hvis du blot venter tre eller måske fire år i stedet for to med at skifte din telefon ud, har du allerede gjort miljøet en tjeneste: det er nemlig et par år mere, hvor producenterne ikke skal forurene miljøet for at lave en helt ny telefon. Du tager altså et bæredygtigt valg, når du får din telefon repareret, og det er derudover også ofte billigere end at investere i en ny telefon.

Vælg den bæredygtige løsning med en mobilreparatør

Det kommer måske ikke som en kæmpe overraskelse, at det er mest bæredygtigt at få sin telefon repareret frem for at smide den ud og købe en ny, så snart den ikke er i tiptop stand.

Og bare rolig – det behøver hverken være tidskrævende eller besværligt at få repareret din gamle telefon, og mobilreparationsgiganten iExpert er et godt eksempel på en virksomhed, der helliger sig nem og hurtig mobilreparation. De har fysiske butikker i København, Aarhus og Herning, og hvis du ikke bor tæt på en af de tre byer, kan du ganske enkelt sende din telefon med posten.

Første skridt i iExperts proces er at diagnosticere din telefon for at finde ud af, om den kan repareres. I de fleste tilfælde er der intet til hinder for en reparation, og de har altid reservedele liggende til de mest populære brands – og hvis de ikke har reservedelene hjemme til lige din telefon, kan de på kort tid bestille dem hjem. Har du afleveret din telefon i en fysisk butik, tager det typisk ikke mere end 30 minutter, før du er på vej igen med din nyreparerede telefon, og hvis du har sendt den med posten, stræber de efter at sende den tilbage igen samme dag, som de har modtaget den.

At vælge miljøvenligt og bæredygtigt er derfor både nemt, hurtigt og frem for alt billigt set i forhold til, hvis du skulle ud at købe en helt ny telefon.

If it’s broke, fix it!

Spørger du ofte dig selv, hvordan du finder balancen mellem forbrugerkulturen og bæredygtighed? Hvordan du både kan have en lækker telefon, der virker, og være god mod miljøet?

Et af problemerne er, at vi som forbrugere ofte befinder os i en situation, hvor vi bliver økonomisk straffet for at vælge reparation frem for at købe noget nyt.

I mange tilfælde både med mobiltelefoner og andet elektronik i hjemmet får vi at vide, at vi mister garantien, hvis vi selv prøver at udføre en reparation, eller hvis vi får det udført hos en ”ikke-autoriseret reparatør” inden for et givent brand.

Det kan også være, at vi læser os frem til, at det bør være originale reservedele fra en reparatør inden for brandet, hvilket gør, at vi måske ikke engang undersøger virksomheder som iExpert, der tager sig af mange forskellige mobiltelefoner – vi går i så fald måske direkte til en overbevisning om, at det ikke kan betale sig at finde en så specifik reparatør.

Et andet problem er, at vi i vores forbrugerkultur i mange tilfælde slet ikke overvejer en reparation, fordi vi i dag næsten opflaskes med idéen om, at ødelagte ting bare skal udskiftes med det samme.

Men det er hverken bæredygtigt eller godt for miljøet, så vi siger i stedet: if it’s broke, fix it! Mantraet går flere årtier tilbage, og gælder stadig i dag – hvorfor smide noget ud, når det efter en reparation igen fungerer så godt som nyt? Og hvis du vælger reparation hos en virksomhed som iExpert, er du sikker på høj kvalitet og et produkt, der virker. Du får nemlig både 2 års garanti og reklamation på din reparation, så du kan roligt vælge at få den repareret i stedet for at købe en ny.

Tænk over dine bæredygtige muligheder

Vi lever i dag i et brug-og-smid-væk-samfund, hvor mange slet ikke tænker over, at en reparation er mulig, især når det kommer til mindre reparationer som mobiltelefoner. Hvis du gerne vil være bedre mod miljøet og leve bæredygtigt, er der derfor flere små ting, du kan overveje at gøre.

Den første mulighed er selvfølgelig at få din telefon repareret. Der er mange miljømæssige fordele ved at beholde en telefon i længere tid og reparere den i stedet for at smide den ud. Derudover kan du også vælge at sælge den videre, hvis du ikke selv vil beholde den, selvom den virker fint. Brugte telefoner betyder nemlig også, at der ikke produceres nye, og det er kun positivt for miljøet.

Derudover skal vi lære at tænke over, hvad vi gør med vores telefoner, når vi ikke selv skal have dem længere. Når vi smider telefoner ud, er vi nemlig med til at forurene miljøet, fordi vores telefoner indeholder metaller som nikkel, aluminium og litium, der forurener, når de ligger på lossepladsen.

Hvis din telefon ikke kan repareres, eller du ikke har lyst til at sælge den videre, når du vil have en ny, kan du tænke over, hvad du gør med den – mange smider den blot ud eller lader den ligge i skuffen, men hvis du afleverer den det rigtige sted, kan du sørge for, at den genbruges på den rigtige måde, så det ikke går ud over miljøet.

Hvis du afleverer den på genbrugspladsen eller en forhandler af mobiltelefoner, sikrer du dig, at de rigtige dele af telefonen sendes de rigtige steder hen, og at de genanvendelige dele anvendes i stedet for at gå til spilde.

Selvom der er lang vej igen, er det blevet mere moderne at tænke genbrug og miljøbevidsthed ind i alle aspekter, herunder også vores smartphones. Genbrug, sortering og upcycling er efterhånden en stor del af vores liv både i forhold til samfundstrends og nye tiltag fra regeringen. Det giver derfor god mening at prøve at bryde med vores brug-og-smid-væk-samfund og i stedet skabe nogle nye vaner, der er gode for vores planet. Og hvorfor ikke vælge at gøre vores miljø en tjeneste, når nu det er så nemt?