Spar penge ved energirenovering af din bolig

Hvad er energirenovering?

Energirenovering af en bolig indbefatter opdateringer på adskillige områder, som alle har det til fælles, at det medfører en reduktion af energiforbruget.
Der er mange fordele ved at energirenovere din bolig. Du opnår både omgående og fremtidige økonomiske fordele samtidig med miljømæssige fordele.

Regninger

De fleste tænker på de øjeblikkelige økonomiske fordele, man opnår, hvis man energirenoverer sin bolig. Det vil sige regninger til el, vand og varme, som alle kan reduceres betydeligt, hvis man tænker energibesparelse ind i sin bolig.

Salgspris og friværdi

Ud over de umiddelbare besparelser på de årlige regninger, er der også penge at hente på den lange bane. Hvis boligen energirenoveres, vil friværdien også stige. Derudover vil salgsværdien stige, så du får flere penge i et fremtidigt boligsalg.

Du kender sikkert til energimærkningsordningen, som siger noget om, hvor god en bolig er i forhold til energibesparelse. Ved at gennemføre energirenoveringer kan mange boliger springe fire energimærker op, selvfølgelig alt efter hvor de ligger fra starten og hvor stor en renovering, der er tale om.

Du opnår altså ikke kun besparelser her og nu ved at renovere, du sikrer dig også større værdi i fremtiden.

Hvor kan du gøre noget?

Energirenovering kan som sagt være mange ting. I det følgende gennemgås nogle eksempler på energirenoveringer, som alle kan være med til at reducere boligens samlede energiforbrug og dermed spare dig for penge.

Isolering mellem inde og ude

Hvis vi starter udefra, kan du først se på isoleringen af din bolig. Her kan du sørge for, at der er godt isoleret alle steder, der adskiller indendørs og udendørs. Det vil eksempelvis sige hulmursisolering, udskiftning af yderdøre, udskiftning af vinduer til energiruder samt efterisolering af tag, loft, gulve og kælder.

En stor del af mange varmeregninger går til varme, der ryger ud i den blå luft grundet mangelfuld isolering, så det er værd at optimere de forskellige steder her.

Installationer

Et andet sted, der er mange penge at spare, er de forskellige installationer, man har eller kan få. Det er en god idé at få tjekket sine varmeinstallationer og eventuelt få skiftet radiatorventiler og termostatstyringer til nogle mere energibesparende modeller.

Det er også en god løsning at få installeret et ventilationsanlæg med varmegenvinding, der genbruger varmen fra huset, så du både sparer på varmeregningen og får et bedre indeklima.

Det er også værd at kigge på dine elinstallationer, da der ofte er meget at spare her, hvis man får skiftet de gamle ud med nogle mere energibesparende alternativer. Overvej desuden, hvis du har udendørsbelysning, om du kan sætte styring på dette, så det ikke lyser, når det ikke er nødvendigt.

Ud over en opdatering af de allerede eksisterende installationer, er det oplagt at få installeret et solvarme- eller solcelleanlæg, hvis man ønsker at optimere energien i sin bolig og samtidig spare penge på regningerne.
Med et solcelleanlæg kan du selv opvarme vand til bade og anden husholdning og derved spare penge på varmeregningen. Et solcelleanlæg derimod genererer strøm, som du kan bruge i husholdningen og sælge det overskydende til forsyningsselskaberne.

Vær opmærksom på, at der kan være regler, der begrænser dine muligheder for at installere disse anlæg, så undersøg reglerne i dit område, før du sætter projektet i gang.

Overvej også gerne hvordan du kan minimere dit vandforbrug, eksempelvis ved at få regnvandstønder i haven, så du kan bruge regnvand til at vande planter og vaske bil.
Indendørs kan små ændringer af vaner gøre en stor forskel, for eksempel at slukke for vandet, når du børster tænder og slukke for bruseren, når du kommer sæbe i håret. Der findes desuden adskillige installationer til vandhaner og brusere, der reducerer vandmængden uden at forringe dine bade og andet.

Økonomiske tilskud til energirenovering

Du tænker måske nu, at energirenovering lyder som en god idé for din bolig, men tænker samtidig også over, hvor finansieringen til renoveringen skal komme fra. Der er heldigvis mange muligheder for at reducere dine udgifter i forbindelse med energirenovering, da det er i alles interesse, at så mange boliger som muligt bliver opdaterede.

BoligRaadgiver har her samlet tre tips, der kan spare dig for mange penge i forbindelse med en energirenovering af din bolig. Det sikrer, at du skal bruge mindst muligt på energirenoveringen og at du samtidig opnår flest mulige økonomiske fordele – både på kort og langt sigt.

Så hvorfor energirenovere?

Her får du en kort oversigt over fordelene ved energirenovering, som er gennemgået mere detaljeret ovenfor.

Ved energirenovering:

  • Sparer du penge på vand-, varme- og elregninger
  • Er du bedre sikret mod eventuelle prisstigninger på energi i fremtiden
  • Forøger du din boligs energimærke og dermed friværdi og salgsværdi
  • Får du et bedre indeklima
  • Hjælper du klimaet ved at udlede mindre CO2
  • Har du mulighed for forskellige finansieringsmuligheder og tilskud

Der er altså både økonomiske og miljømæssige gevinster ved en energirenovering af din bolig og med de forskellige tilskud, er det muligt for de fleste at finansiere en sådan renovering.